Ο νόμος αριθ. 155/2015 περιγράφει ποιες μορφές τυχερών παιχνιδιών υπήρχαν στην Αλβανία, πριν από τη σχεδόν πλήρη απαγόρευση των δραστηριοτήτων τυχερών παιχνιδιών στην περιοχή.
Ιστορικά, η χώρα απολάμβανε ισχυρές δραστηριότητες τυχερών παιχνιδιών, όπως καζίνο, μπίνγκο, ιπποδρομίες και αθλητικά στοιχήματα. Η χώρα είχε το ελάχιστο όριο ηλικίας για τυχερά παιχνίδια στα 21, απαιτώντας από κάθε παίκτη να παρέχει έγγραφα για σκοπούς επαλήθευσης ταυτότητας.
Την εποχή εκείνη, η Εποπτική Αρχή Τυχερών Παιχνιδιών έλεγχε την αδειοδότηση και τη δραστηριότητα τυχερών παιγνίων. Ωστόσο, λόγω αναδιάρθρωσης η Αρχή δεν εκδίδει άδειες τώρα. Η άδεια έδωσε στους φορείς εκμετάλλευσης την έγκριση να ανοίξουν «έως 1000» δευτερεύουσες διευθύνσεις, κάτι που τελικά οδήγησε στην ίδρυση περισσότερων από 4.000 καταστημάτων τυχερών παιχνιδιών στην Αλβανία.
Δρα στην Αλβανία
Αφού αντιμετώπισε αχαλίνωτο έγκλημα και διαφθορά που σχετίζεται με τη δραστηριότητα τυχερών παιχνιδιών, η χώρα αποφάσισε να απαγορεύσει τις περισσότερες μορφές τυχερών παιχνιδιών και απαγόρευσε τις εγκαταστάσεις τυχερών παιχνιδιών από κατοικημένες γειτονιές.
Καθώς η απαγόρευση αποτρέπει τον τζόγο σε κατοικημένες περιοχές, η κυβέρνηση ελπίζει ότι το στοίχημά της να θέσει τη χώρα στη σωστή πορεία αποδίδει. Από κοινωνικοοικονομική άποψη, η εξάλειψη του τζόγου μπορεί να επηρεάσει θετικά τις οικογένειες και τους νέους.
Οι νομοθέτες σχεδιάζουν θετική άνοδο της απασχόλησης και των οικογενειακών σχέσεων. Επιπλέον, οι Αλβανοί πολίτες θα έχουν περισσότερο χρόνο για να απολαύσουν άλλες κοινωνικές διεξόδους διαθέσιμες σε όλη τη χώρα, όπως πεζοπορία, επίσκεψη σε μουσεία και οδήγηση στην Αλβανική Ριβέρα.